Verhoging tarief overdrachtsbelasting

Geplaatst op 14 februari 2023

Het “algemene tarief” voor de overdrachtsbelasting is met ingang van 1 januari 2023 omhoog gegaan van 8% naar 10,4%. Als je een woning koopt, die je langdurig zelf als hoofdverblijf/eigen woning gaat gebruiken, dan ontkom je aan dit hoge tarief. Er zijn in dat geval twee mogelijkheden.

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je een huis waarvan de waarde onder de € 440.000 ligt, dan mag je éénmaal “een joker” inzetten en betaal je geen overdrachtsbelasting. Dit wordt ook wel de startersvrijstelling genoemd. Voorwaarde is dus wel dat je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze startersvrijstelling.

Ben je ouder dan 35 jaar of is de waarde van de aan te kopen woning meer dan € 440.000,- dan ben je 2% overdrachtsbelasting verschuldigd over de waarde van woning.

In de akte van levering bij de notaris moet zowel bij de startersverklaring als bij het tarief van 2% wel een verklaring door de koper worden afgelegd en door de notaris bij de belastingdienst worden ingediend, dat er sprake is van een uitzondering op het tarief van 10,4%.