Vergeten of niet vergeten, dat blijft de vraag

Geplaatst op 28 juni 2021

Een man (M) heeft na zijn scheiding in 1990 een testament gemaakt en daarbij uitdrukkelijk zijn beide kinderen tot erfgenamen benoemd en regelingen getroffen zodat zijn ex-echtgenote bij zijn overlijden niets meer over zijn vermogen te zeggen zou hebben.

Vele jaren later gaat M met een nieuwe partner (P) een geregistreerd partnerschap aan. Na het overlijden van M komt zijn testament boven water. Volgens P gaat het hier om een “vergeten testament”. Zij is er van overtuigd dat het de bedoeling van M is geweest dat zij zijn nalatenschap zou erven.

De Rechtbank oordeelt echter dat er niet genoeg bewijs is dat in 1990, toen de man het testament gemaakt heeft, hij niet de uitdrukkelijke bedoeling had om zijn kinderen tot erfgenamen te benoemen. P vist dus achter het net en ziet ook nog eens een deel van haar eigen familievermogen verdwijnen. Dit aangezien zij van haar ouders had geërfd zonder, dat die hadden vastgelegd dat de erfenis privévermogen zou blijven van P. En nu er tussen haar en M een gemeenschap van goederen had bestaan, kon zij de helft van dit vermogen van haar ouders afdragen aan de kinderen van M, waarvan zij zelfs één nog nooit had ontmoet. Zo werd wat al zuur was, extra wrang.

Laat dus op tijd je testament checken. Past het echt nog wel bij de tijd en bij je situatie en wensen? Neem contact met ons op.