Uit elkaar? Let op bij de overdacht van het huis.

Geplaatst op 5 maart 2020

Het komt vaker voor dat samenwoners hun samenwoning na een langdurige relatie beëindigen. Daarbij kunnen onder meer problemen ontstaan bij afspraken over de woning waarin zij hun leven tot dan toe hebben gedeeld. Als bijvoorbeeld de ene partner enig eigenaar is van het huis en met de andere partner afspreekt dat hij of zij het huis krijgt, is de vraag of er wel of niet overdrachtsbelasting betaald moet worden.

Onlangs bleek in een zaak voor de rechter dat de verkrijgende partner gewoon overdrachtsbelasting moet betalen. Argumenten daartegen, zoals het feitelijk ontstaan zijn van een gemeenschap van goederen na een dergelijk lange relatie, vinden geen genade in de ogen van de rechter.
Het argument in de betreffende zaak was dat het huis betaald zou zijn uit gezamenlijk vermogen en op basis van afspraken gemeenschappelijk bezit is geworden. De rechter stelt dat daarvan alleen sprake is als beide partners op hetzelfde moment partij zijn geweest bij de koop van het huis. Daarvan is geen sprake als de ene partner eigenaar is van het hele huis en de helft daarvan aan de andere partner overdraagt. Zoals in deze zaak de ene partner het hele huis heeft gekregen, is er geen sprake van een dergelijke gezamenlijke verkrijging en moet er dus gewoon overdrachtsbelasting worden betaald.

Wilt u meer weten over het overdragen van een huis bij verbreking van een relatie? Bel ons voor het maken van een afspraak.