Recreatiewoning soms aangemerkt als eigen woning

Geplaatst op 10 oktober 2018

In de regel kan een huis op een recreatiepark voor de fiscus niet kwalificeren als eigen woning. Soms lukt dat wel. Het gaat erom of het huis het middelpunt is van de persoonlijke belangen van de eigenaar. De vraag is alleen hoe die voorwaarde is ingevuld. Dat bleek onlangs uit een uitspraak van het Hof Den Haag.

In deze zaak had iemand een huurwoning in de ene plaats en een koopwoning op een recreatiepark. Echter, een huis op een recreatiepark mag niet permanent bewoond worden. De eigenaar is er dan ook alle weekenden, feestdagen, schoolvakanties en vrije dagen. Verjaardagen worden daar gevierd, visite en logees ontvangen. Al met al brengt de eigenaar – meestal met zijn gezin – er bijna de helft van het jaar door.

De rechtbank blijft echter de huurwoning als hoofdverblijf zien, waarmee de koopwoning in de fiscale box 3 valt. Het Hof oordeelt anders. Die ziet de koopwoning – op het recreatiepark – als eigen woning. Het Hof vindt dat de koopwoning het middelpunt vormt van de persoonlijke belangen van de eigenaar. Het feit de eigenaar in dit geval zijn in omvang beperkte werkzaamheden vanuit de huurwoning verricht, doet daar niets aan af.

 Neem contact met ons op voor meer informatie.