Hand over het hart

Geplaatst op 18 oktober 2021

Per 1 januari 2021 geldt voor de verkrijging van woningen onder bepaalde voorwaarden een verlaagd tarief van 2% of een startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Het normale tarief is 8%, maar als je de woning aankoopt met het doel om daar zelf te gaan wonen, dan kun je door een schriftelijke verklaring af te leggen, in aanmerking komen voor het lage tarief van 2% en jongeren zelfs voor een gehele vrijstelling.

Ten aanzien van het gebruik als eigen woning moet het dus gaan om een woning die langdurig je hoofdverblijf gaat worden. Een weekje daar bivakkeren is uiteraard niet voldoende.

Soms lopen de zaken in het leven echter anders dan gepland en dat heeft de Staatssecretaris van Financiën ook ingezien. Soms doet zich een onvoorziene omstandigheid voor ná de ondertekening van de koopovereenkomst, maar vóór het tijdstip waarop de woning bij de notaris wordt geleverd aan de koper. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan het stuklopen van de relatie van twee kopers, of een overlijden van de koper, waarbij ineens de erfgenamen “koper” zijn van de woning.

Onder voorwaarden strijkt de fiscus dan de hand over het hart en mag alsnog het verlaagde tarief van 2% respectievelijk de startersvrijstelling toegepast worden, ook al is op het moment van het tekenen van de akte van levering bij de notaris al duidelijk dat het ooit geoogde doel van de koper, de woning zelf langdurig als hoofdverblijf bewonen, niet meer zal slagen