Geen traditie toch toestemming

Geplaatst op 22 oktober 2024

Onlangs heeft het gerechtshof een beslissing genomen, die afwijkt van hetgeen over het algemeen wordt gesteld. Het betrof het vermogen van een dame (V) die zelf niet meer in staat was haar eigen belangen goed waar te nemen, waardoor haar vermogen onder bewind was gesteld.

Een van haar kinderen was benoemd tot bewindvoerder en wilde gezien de omvang van het vermogen van moeder graag schenkingen doen van het vermogen van moeder aan zijn eigen kinderen. Voor een dergelijke schenking heeft een bewindvoerder de toestemming van de kantonrechter nodig en in dit geval werd die niet verleend. De kantonrechter kijkt over het algemeen naar het verleden. Deed V toen zelf ook al schenkingen, dan mag die traditie voortgezet worden door de bewindvoerder, werden er geen schenkingen gedaan, dan krijgt de bewindvoerder vaak geen toestemming.

In tegenstelling tot de kantonrechter heeft het Hof aan de bewindvoerder wel toestemming gegeven om € 20.000 per persoon te schenken aan de drie kleinkinderen van V. Ondanks dat een schenkingstraditie ontbrak, zag het Hof in de bijzondere omstandigheden van dit specifieke geval reden om een schenking toe te staan.

Er kon geen sprake zijn van een schenkingstraditie omdat het vermogen van V in haar woning zat. Tijdens de zitting in de rechtbank is gebleken dat V de wens had aan haar drie kleinkinderen geld te schenken uit haar vermogen dat met de verkoop van de woning was vrijgekomen. Ook nam het Hof in aanmerking dat de familieverhoudingen goed zijn, dat het liquide vermogen van V door de schenkingen niet minder dan € 30.000 wordt en dat de schenkingen de financiële positie van V ook overigens niet in gevaar zou brengen. Het Hof achtte daarom in dit geval de schenkingen passend en gaf de bewindvoerder alsnog de benodigde toestemming.