(G)een eigen woning?

Geplaatst op 18 mei 2023

Onlangs heeft een Rechtbank in het zuiden van het land bepaald dat een koper (K) van een woning de kosten voor het aangaan van een hypotheek en de hypotheekrente niet mocht aftrekken, omdat de woning niet als eigen woning voor de inkomstenbelasting werd aangemerkt.

K had de woning in oktober 2020 gekocht moet het doel er zelf te gaan wonen, maar was met de vorige eigenaren overeengekomen dat zij er eerst nog wel een tijdje mochten blijven wonen, tot hun nieuwe woning gereed was. In januari 2021 is K zelf in de woning gaan wonen.

De belastinginspecteur stelt dat de woning in 2020 geen eigen woning was voor K, aangezien hij dat jaar de woning niet zelf als hoofdverblijf bewoonde. K had wel de intentie om zelf in de gekochte woning te gaan wonen, maar tot januari 2021 woonde hij nog in zijn oude woning.

In de periode dat de vorige eigenaren de woning nog bewoonden, stond de woning K niet ter beschikking als eigen woning en daarom mocht hij de hypotheekrente, maar ook alle kosten voor de hypotheek niet in aftrek brengen voor de inkomstenbelasting.

Een woning aankopen en deze dan eerst enkele maanden verbouwen voor je er in gaat wonen is geen bezwaar, maar als je de woning door een ander laat bewonen dan heb je geen recht op aftrek.