Financiële ouderenmishandeling

Geplaatst op 10 maart 2021

Is financiële ouderenmishandeling toegenomen door de coronacrisis? Klopt het dat jaarlijks 30.000 ouderen slachtoffer zijn van financiële uitbuiting? Dat wil Corrie van Brenk (50PLUS) weten van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aanleiding voor haar Kamervragen is een recente uitzending van Zembla over dit onderwerp.

Lokale alliantie

Van Brenk wil van de minister ook weten hoeveel ‘lokale allianties’ er actief zijn. Dit zijn netwerken van private en publieke deelnemers die hun kennis delen om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan. Van Brenk ziet graag dat elke Nederlandse gemeente een dergelijke alliantie krijgt. Notaris Fransisca Spa van ons kantoor is nauw betrokken bij het opzetten van een dergelijke alliantie in de regio van de gemeente Achtkarspelen.

Levenstestament

Eenzame ouderen lopen meer risico. Hen wordt aangeraden de huisarts of het sociaal wijkteam om hulp te vragen. Een ander advies aan ouderen is vooruit te denken: wie mag hun financiën beheren als zij dat zelf niet meer kunnen? Dit kunnen zij bij de notaris in een levenstestament vastleggen. Wilt u meer informatie over een levenstestament? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0512369800 .