Eigenwoningschenking kort voor overlijden

Geplaatst op 25 mei 2018

Wanneer iemand kort voor zijn overlijden een schenking doet, dan wordt deze schenking meegerekend voor de erfbelasting. Op deze manier wordt voorkomen dat iemand die snel zal overlijden nog allerlei schenkingen doet om de erfbelasting voor zijn nabestaanden te verminderen. Schenkingen die langer dan 180 dagen voor overlijden zijn gedaan, worden niet meegenomen in de berekening. 

Eigenwoningschenking

Voor verhoogde vrijstellingen, zoals de grote vrijgestelde schenking van €100.800 (2018) in het kader van de eigen woning, geldt deze regel niet. Ook al vindt deze schenking vlak voor overlijden plaats, toch gaat dit bedrag voor de berekening van erfbelasting niet weer tot de nalatenschap behoren.

Meer informatie

Denkt u wel eens na over het schenken van vermogen aan uw kinderen of anderen? Wellicht is het verstandig dat u overweegt wat de voor- en nadelen zijn van wachten met schenken. Schenkingsplannen leveren doorgaans de beste besparingen op als er tijdig mee wordt gestart, zodat er vele jaren van vrijstellingen en tarieven in de eerste schijf gebruik gemaakt kan worden. Wij helpen u graag een op maat gemaakt schenkingsplan op te stellen. Neem contact met ons op voor meer informatie. T