Anders dan tijdelijk als hoofdverblijf

Geplaatst op 10 september 2024

Als je een woning koopt met de intentie om die “anders dan tijdelijk” (dus langdurig) als hoofdverblijf te gaan bewonen, dan mag het lage overdrachtsbelastingtarief van 2% worden betaald, in plaats van het normale tarief van 10,4%. Maar wat is dan dat anders dan tijdelijk?

Dat zal afhangen van de omstandigheden van het geval. In beginsel wordt aangenomen dat dat in ieder geval een periode van zes maanden moet zijn, maar onlangs heeft de rechter de inspecteur van de belastingdienst gelijk gegeven, toen hij het lage tarief niet toe wilde passen, ondanks dat de kopers van de woning (woning I) daar na de levering nog 7 maanden hebben gewoond.

De inspecteur gaf aan dat de kopers nooit de intentie hadden gehad om deze woning I echt als langdurig hoofdverblijf aan te houden, omdat ze op het moment dat zij deze woning I geleverd kregen al een koopovereenkomst waren aangegaan voor een andere woning (woning II). Deze woning II zou uiteindelijk hun hoofdverblijf worden en dat was op het moment dat zij woning I geleverd krijgen ook al duidelijk.

Er wordt dus voor de toepassing van het lage tarief niet alleen gekeken naar de termijn dat je daadwerkelijk in de woning woont, maar ook naar de intentie die je hebt ten tijde van de verkrijging.