Afstammelingen in uw testament?

Geplaatst op 10 maart 2020

Dat de tekst van een testament nauw luistert, is bij de meeste mensen wel bekend. Zo werd er onlangs een procedure gevoerd over één woord in een testament, namelijk het woord ‘afstammelingen’.

De zoon en dochter van een overledene dachten dat hun vader had bedoeld hen samen tot erfgenaam te benoemen, maar de drie kleinkinderen stellen zich op het standpunt dat zij ook bedoeld zijn met afstammelingen. De zoon en dochter vroegen  de rechter om uitsluitsel te geven.

De rechtbank geeft de kinderen gelijk. Of de overleden vader met het woord ‘afstammelingen’ in zijn testament alleen zijn kinderen heeft bedoeld, of ook zijn kleinkinderen, kunnen de kinderen en kleinkinderen niet zelf bepalen. Als er onduidelijkheid is moet het testament uitgelegd worden. Bij die uitleg moet worden gelet op de verhoudingen die het testament kennelijk wenst te regelen en op de omstandigheden waaronder het testament is gemaakt. Duidelijk is dat de overleden vader vooral een testament wilde maken om te voorkomen dat zijn echtgenote van wie hij aan het scheiden was, iets zou erven. In de notities van de notaris staat dat de twee kinderen enig erfgenaam moeten worden, en ook uit andere informatiebronnen blijkt dit. Nergens blijkt uit dat de overledene ook zijn kleinkinderen had willen benoemen.

Wanneer heeft u uw testament voor het laatst laten beoordelen? Wij kijken graag samen met u of er in de tekst van uw testament geen onduidelijkheden voorkomen. Neem contact met ons op.