Aanhorig op afstand mogelijk?

Geplaatst op 20 mei 2024

Voor een eigen woning (woning die je gaat gebruiken als hoofdverblijf) is het verlaagde overdrachtsbelastingtarief van toepassing (2% in plaats van 10,4%). Starters kunnen zelfs helemaal belastingvrij de woning verkrijgen, als zij nog gebruik kunnen maken van de startersvrijstelling.

Het lage tarief en de startersvrijstelling kunnen ook van toepassing zijn op “aanhorigheden” bij de woning, mits deze gelijktijdig met de woning worden verkregen.

Onlangs heeft de Kennisgroep van de belastingdienst bepaald dat ook een garage die 70 meter verderop ligt als aanhorig kan worden aangemerkt. Om als aanhorig te kunnen worden aangemerkt moet het gebouw aan drie eisen voldoen; 1) behoort bij de woning; 2) is in gebruik bij de woning; en 3) is dienstbaar aan de woning.

De eisen 2  en 3 vormden geen probleem, maar kan gezien de afstand van 70 meter gesteld worden dat de garage behoort bij de woning? De Kennisgroep heeft uitgemaakt dat dit afhangt van de omstandigheden van het geval. De afstand kan daarbij een rol spelen, maar ook of de garage in hetzelfde woonblok of wooncomplex is gelegen, in dezelfde bouwstijl is gebouwd, goed bereikbaar is vanuit de woning en de ligging van de garage niet toevallig, of willekeurig is. Daarnaast kan het ook van belang zijn hoe het perceel wordt aangeduid, als men dit altijd heeft betiteld als woning met garage, is een aanhorigheid eerder aan te nemen.

Elke situatie is er weer een op zich!