Huwelijkse voorwaarden
Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap regelt de wet dat alle bezittingen en schulden automatisch van beide partners zijn. Dit noemt men in de volksmond ' in algehele gemeenschap van goederen'. Dit wijzigt per 1 januari 2018, vanaf dan kennen we een “beperkte gemeenschap van goederen”. Let op! Indien u na 1 januari 2018 gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat beschermt de wet u niet automatisch met voorwaarden! Laat u goed voorlichten wat de nieuwe wettelijke regeling voor gevolgen voor u heeft.
Is in gemeenschap van goederen getrouwd zijn niet gewenst, of zijn er praktische redenen om niet automatisch in alles te delen, dan stelt u huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden op bij de notaris.
Wat staat er in de voorwaarden vermeld?
In de huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden legt u vast op welke wijze u getrouwd/geregistreerd wenst te zijn. Wat wilt u wel en wat wilt u niet delen. De ondernemer kan met voorwaarden beschermd worden tegen echtscheiding en de niet-ondernemer tegen een eventueel faillissement van de ondernemer.
Opties voor huwelijkse- en partnervoorwaarden
Bij het opstellen van voorwaarden bestaan er talloze keuzes, het gaat er echt om wat u wilt. In grote lijnen gaat men vaak uit van twee verschillende opties:
- Koude uitsluiting - Niets is van u samen, u deelt geen bezit of schulden. U verrekent ook geen inkomsten.
- Beperkte gemeenschap - U bepaalt zelf in wat u deelt en wat van ieder apart is.
Wij bespreken met u de mogelijkheden en kiezen samen met u de beste vorm.
Op welk moment moet ik voorwaarden laten opstellen?
Om te voorkomen dat u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat volgens de wettelijke regels, moeten de huwelijkse- of partnervoorwaarden voor het huwelijk of partnerschap worden opgesteld en getekend. Maak daarom op tijd een afspraak.
Bent u in gemeenschap van goederen gehuwd, dan is het ook tijdens uw huwelijk of partnerschap mogelijk om de gemeenschap te verdelen en voorwaarden op te laten stellen. Eenmaal opgemaakte voorwaarden kunnen altijd aangepast worden.
We starten altijd met een concept van de akte. Na goedkeuring van het concept komt u langs voor een handtekening en worden de voorwaarden ook ingeschreven bij het huwelijksgoederenregister van de Rechtbank.
Sekuer Notarissen helpt u verder
Wilt u meer informatie over huwelijkse- of partnervoorwaarden? Wilt u helder voorgelicht worden over de voordelen en consequenties? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Neem contact op voor het maken van een afspraak.