Van doel om samen een huis te kopen? Machtig mooi!

Jullie wonen al een tijdje samen of gaan binnenkort samenwonen? Zijn jullie van doel (van plan) om samen een huis te kopen? Dan zijn jullie nu natuurlijk druk bezig met plannen maken voor het nieuwe huis. Machtig mooi, een geweldige stap! Maar let op: samen een huis kopen is niet alleen leuk, je moet ook heel veel regelen en vastleggen. En daarbij moet je vaak rekening houden met hele vervelende situaties die zich in de toekomst kunnen voordoen. Wat als het niet meer werkt tussen jullie? Of als één van jullie overlijdt?

Samenlevingscontract opstellen

Als je samen een huis koopt, kun je het beste een samenlevingscontract laten opstellen door een notaris. Hierin kun je eigenlijk alles regelen wat er te regelen valt. Bijvoorbeeld wie welke rekeningen betaalt of van wie die mooie auto is. Maar een samenlevingscontract doet meer. Je krijgt daardoor financiële en juridische zekerheid als jullie uit elkaar gaan of als één van jullie overlijdt.

Natuurlijk ga je er niet van uit dat jullie in de toekomst uit elkaar gaan. Maar als je daar nu geen goede afspraken over maakt, heb je straks misschien een groot (financieel) probleem. Goede afspraken zijn vooral belangrijk als de één meer betaalt dan de ander. Of als jij de overwaarde van je huidige woning inbrengt en je partner niets. Ga je uit elkaar, dan zie je natuurlijk graag iets terug van alles wat jij extra hebt betaald. Zorg er daarom voor dat je goed vastlegt wie wat betaalt en hoeveel en of je bijvoorbeeld je eigen spaargeld investeert in de nieuwe woning. Wij helpen jullie graag!

Heb je geen samenlevingscontract of testament, dan ontstaat een probleem als één van jullie overlijdt. Stel dat jij overlijdt, dan gaat jouw aandeel in de gezamenlijke woning en inboedel naar je familie. De kans is dan groot dat je partner het huis moet verkopen. Dit kun je voorkomen door een samenlevingscontract op te stellen en te regelen dat jouw partner na jouw overlijden het huis mag houden.

Geen erfbelasting

Een groot voordeel van een samenlevingscontract is ook dat je partner over de waarde van de woning geen erfbelasting hoeft te betalen. Want met een samenlevingscontract zorg je er voor dat je partner recht heeft op een vrijstelling van ruim € 600.000 wanneer jij spaargeld, banktegoeden en overige bezittingen nalaat. Dat scheelt dus heel veel geld!

Meer weten? Neem contact op voor het maken van een afspraak.