Te veel rente betalen is jildfergriemerij
Bij het kopen van onroerend goed wordt vaak naast een akte van levering ook een hypotheekakte getekend. Er wordt geld geleend van een geldverstrekker die in ruil voor het uitgeleende geld een hypotheekrecht op het (aangekochte) onroerend goed krijgt.
Deze geldverstrekker krijgt daarmee kort gezegd het recht om het onroerend goed te verkopen als je de afgesproken rente (en aflossing) niet meer betaalt, en kan op die manier dan zijn geld terug krijgen.
Bij het afsluiten van de hypothecaire geldlening worden afspraken over de hoogte van de rente en de verplichting tot aflossen gemaakt. Als je een hypothecaire geldlening hebt afgesloten, kun je ook voor het einde van de looptijd nieuwe afspraken maken of zelfs overstappen naar een andere geldverstrekker. Het kan zo zijn dat een (andere) geldverstrekker een lagere rente heeft, waardoor de maandelijkse kosten een stuk lager kunnen worden. Je hypothecaire geldlening van de ene naar de andere geldverstrekker verhuizen heet je “hypotheek oversluiten”.
Dit gebeurt momenteel veel, omdat de rente nu zo laag is. Het kan de moeite waard zijn om te kijken of jouw hypotheekrente en daarmee jouw woonlasten omlaag kunnen door over te sluiten. Te veel rente betalen is immers maar jildfergriemerij.
Oversluiten en boeterente
Je hypotheek oversluiten kost alleen ook geld. De oude (huidige) hypothecaire lening los je af met een nieuwe lening met een lagere rente. Maar als je een lening aflost voor het einde van de afgesproken looptijd, dan betaal je daar vaak aflossingskosten voor. In de volksmond wordt dit ook wel boeterente genoemd. De hoogte is afhankelijk van meerdere factoren en kan erg variëren; van een paar tientjes tot enkele duizenden euro’s. De huidige hypotheekverstrekker kan je vertellen wat jouw boeterente zal zijn.
Daarnaast maak je bij het oversluiten vaak kosten voor een taxateur en betaal je kosten aan de bank of hypotheekadviseur.
Royeren van de hypotheek
Ook moet je voor het oversluiten van de hypotheek naar een andere geldverstrekker langs de notaris. Wij zorgen ervoor dat de huidige hypotheek van de woning afgaat. Dit wordt ook wel het royeren van de hypotheek genoemd. Daarna kan er een nieuwe (eerste) hypotheek op de woning gevestigd worden. Doordat de geldstromen via onze derdengeldenrekening lopen, weten zowel de oude als de nieuwe geldverstrekker zeker dat er niks mis kan gaan.
Het oversluiten van een hypotheek kan dus voordelig zijn als de lagere maandlasten opwegen tegen deze kosten die je maakt. Als je daarover uit bent, helpen wij je graag bij het opstellen van de nieuwe hypotheekakte en het royeren van de oude hypotheek.