Pas op dat de kâlde kant net krijt wat jo mei de warme hân joue
We hebben er al eerder over geschreven dat bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap het voornemen om bij elkaar te blijven tot de dood je scheidt niet bij elk stelt slaagt.
Privéclausule
Aangezien ook de naasten van deze partners, bijvoorbeeld de ouders van het stel, zich dat realiseren, wordt nog in nagenoeg alle testamenten een zogenaamde uitsluitingsclausule, of privéclausule opgenomen. Met zo’n clausule zorg je ervoor dat de erfenis privévermogen blijft van het eigen kind en dat het niet in de gemeenschap van goederen valt, waarin het kind is getrouwd of eventueel in de toekomst gaat trouwen.
Dat het sinds 1 januari 2018, de datum van de inwerkingtreding van het nieuwe huwelijksgoederenrecht, niet meer nodig zou zijn om een dergelijke clausule te maken, is een misverstand.
Vanaf deze datum trouwen mensen, die geen huwelijksvoorwaarden maken, in een beperkte gemeenschap van goederen en bepaalt de wet inderdaad dat een erfenis buiten de gemeenschap valt. Maar iedereen die al vóór die tijd getrouwd is, heeft nog steeds de bescherming van de clausule nodig om de erfenis bij echtscheiding niet met de ex-partner te hoeven delen. Ook voor mensen die juist huwelijksvoorwaarden maken om de ouderwetse algehele gemeenschap van goederen op hun huwelijk van toepassing te laten zijn, is een uitsluitingsclausule nog wel nodig om een erfenis privé te houden.
Misverstand
Daarnaast is een veelvoorkomend misverstand, dat de clausule in het testament ook werking heeft ten aanzien van de schenkingen die tijdens het leven gedaan worden. Als ouders bijvoorbeeld hun kind helpen bij de aankoop van de woning en een schenking doen, dan moet bij die schenking zelf ook bepaald worden dat die niet in de gemeenschap van goederen valt. Het feit dat je in je testament hebt bepaald dat alles wat je kind van je zal erven bij je overlijden privévermogen blijft, biedt geen solaas als je kind na de ontvangst van de schenking gaat scheiden. Je testament heeft alleen betrekking op de erfenis bij je overlijden, niet op datgeen wat je met de warme hand al hebt gegeven tijdens je leven.
Gewoon delen
Als je zonder privéclausule een schenking hebt ontvangen en in gemeenschap van goederen bent gehuwd, moet je bij echtscheiding deze schenking dus gewoon delen met je ex.
Doe je een schenking, leg dan dus schriftelijk goed vast dat aan de schenking een privéclausule is verbonden, sa foarkomme jo dat de kâlde kant in diel krijt fan wat jo mei de warme hân joue.
Meer weten over dit onderwerp of een afspraak maken? Neem contact met ons op.