Jo kin it mar better seker witte

Als u een testament laat opstellen bij een notaris, krijgt dit testament, net als alle andere notariële akten, een uniek nummer. Een zogenaamd repertoriumnummer.

Hoewel andere akten na de ondertekening door de notaris bij de belastingdienst moeten worden ingediend ter registratie, gaat het testament direct na ondertekening bij de notaris de kluis in. U krijgt zelf een afschrift van de akte mee naar huis. Dat is exact dezelfde tekst als het origineel, maar dan niet met uw eigen handtekening, maar met de ambtstempel en handtekening van de notaris.

Hoewel de inhoud van het testament dus nog geheim blijft, geeft de notaris wel uw naam en geboortedatum door aan het Centraal Testamentenregister (CTR) in Den Haag en vermeldt daarbij op welke dag, onder welk repertoriumnummer u een testament bij de notaris heeft gemaakt.

Als u wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat is, kunt u kosteloos een CTR-aanvraag indienen.
Meestal kan dat digitaal, kijkt u voor meer informatie ook op notaris.nl een initiatief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), waar u ook allerlei andere informatie terug kunt vinden.

U krijgt dan echter alleen de informatie die bij het CTR is ingeschreven, dus alleen de naam van de notaris en het nummer van de akte waaronder het testament terug te vinden is. De inhoud van het testament blijft nog steeds geheim en mag door de notaris alleen prijsgegeven worden aan erfgenamen of mensen die rechten aan het testament kunnen ontlenen. Als je bijvoorbeeld een bepaald goed nagelaten (gelegateerd) hebt gekregen, dan mag je dat deel van het testament inzien.  

Als een notaris met pensioen gaat dan gaan zijn akten en daarmee ook de zorg daarvoor over op zijn opvolger.
Indien een notaris geen opvolger heeft en het kantoor helemaal gesloten wordt, dan wordt toch zijn zogenaamde protocol en daarmee ook de akten bij een andere notaris ondergebracht. Uw testament zal dus nooit ergens onbeheerd achterblijven.

In beginsel wordt het register alleen geraadpleegd na het overlijden van iemand, maar ook van nog levende personen kan soms navraag gedaan worden of zij een testament hebben. Dit kan echter niet digitaal, maar alleen schriftelijk en onder bepaalde voorwaarden.

Behalve testamenten registreert de notaris soms ook andere akten die bij/na het overlijden van belang zijn.
In het CTR tref je bijvoorbeeld ook de nummers aan van akten met daarin schenkingsovereenkomsten die pas na het overlijden van de schenker moeten worden uitgevoerd of verdelingsafspraken, zoals opgenomen in notariële samenlevingsovereenkomsten en huwelijkse voorwaarden.

Ook al heeft de overledene thuis in de kast het afschrift van zijn testament liggen, de notaris zal altijd het CTR checken om te kijken of dit wel het laatste testament is geweest en of er mogelijk nog meer akten van belang zijn. Jo kin it mar better seker witte.