Hoe kâld is it mei de kâldekant?
Tot de dood ons scheidt! Tja, dat is echt wel het voornemen dat de meeste mensen hebben, als zij met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, maar in werkelijkheid eindigen meer huwelijken door scheiding in plaats van door het overlijden van een van beide partners.
Uitsluitingsclausule partners kinderen
De naasten van deze partners, bijvoorbeeld de ouders van het stel, realiseren zich dat ook en hoewel zij natuurlijk hopen dat hun kind gelukkig gehuwd blijft, maken zij toch vaak voor de zekerheid een testament, waarin staat dat de erfenis privévermogen blijft van het eigen kind en niet in de gemeenschap van goederen valt, waarin het kind is getrouwd of eventueel gaat trouwen. Dit wordt ook wel een uitsluitingsclausule, of privéclausule genoemd.
Harde of zachte uitsluitingsclausule
Zo’n clausule kan zogenaamd hard en zacht zijn. Bij de harde clausule blijft het geërfde vermogen te allen tijde privévermogen van het eigen kind. Komt het kind, dat in algehele gemeenschap van goederen was gehuwd, te overlijden, dan bestaat diens nalatenschap uit de helft van de gemeenschap van goederen plus uit het volledige geërfde privévermogen.
Als de ouders in het testament de clausule zacht hebben gehouden, dan geldt deze alleen bij echtscheiding en mag er gedeeld worden als het kind tot overlijden gehuwd blijft met de partner. Het geërfde vermogen valt dan alsnog in de gemeenschap van goederen. De nalatenschap van het kind is dan gewoon de helft van deze gemeenschap, waar het erfdeel dus deel van uitmaakt.
Het verschil in beide clausules heeft dus effect op de omvang van de nalatenschap van het kind dat geërfd heeft.
Tweetrapsmaking
Een dergelijke clausule zorgt er niet voor dat het erfdeel niet via het kind alsnog door diens echtgenoot geërfd wordt. Wil men dat regelen, dan is er een regeling nodig die nog “kâlder” is, namelijk een zogenaamde tweetrapsmaking.
Bij het opstellen van je testament kun je dus zelf kiezen, hoe kâld it mei de kâldekant moet.
Dit alles is uiteraard ook van toepassing als niet sprake is van een huwelijk maar een geregistreerd partnerschap en ook op andere erfgenamen dan een kind.