Eare wa't eare takomt
Er zijn verschillende manieren waarop je iets kunt erven/verkrijgen nadat iemand is overleden. De meest bekende vorm is natuurlijk dat je erfgenaam bent, volgens het testament van de overledene, of de wet. Je kunt via een testament ook een legaat krijgen van een bepaald goed of bedrag.
Codicil
Een iets minder bekende vorm is het codicil; een door de overledene bij het leven zelf handgeschreven stuk voorzien van datum en handtekening, waarin uitsluitend bepaalde sieraden of inboedelgoederen nagelaten kunnen worden.
Levensverzekering
Een andere wijze waarop een nabestaande iets kan verkrijgen, is dat men begunstigde is van een levensverzekering. Als men bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning geld leent bij de bank, stelt die vaak als eis dat er een levensverzekering wordt afgesloten, zodat bij overlijden van de koper/geldlener een bedrag vrijkomt om (een deel van) de hypotheekschuld af te lossen. Deze vorm van “iets verkrijgen” komt dus heel veel voor, maar wordt vaak vergeten.
Aan wie de uitkering toekomt, hangt af van hoe dat in de polis van de verzekering geregeld is. Wie staat/staan daarin genoemd als begunstigden? Vaak is er een “standaardrijtje” dat begint met de echtgenoot/partner. Zijn er naast de echtgenoot ook kinderen, die door de overledene allen tot erfgenaam zijn benoemd, dan komt de uitkering dus op grond van de verzekeringspolis, in beginsel, alleen toe aan de echtgenoot en niet mede aan de kinderen. De hypotheekschuld wordt door de uitkering van de verzekering na het overlijden wel geheel of gedeeltelijk afgelost, maar dit voordeel wordt toegerekend aan de echtgenoot. Voor het vaststellen van de erfdelen van de kinderen wordt uitgegaan van de oorspronkelijke hypotheekschuld, zoals die er nog was vóór de uitkering.
Is de uitkering echter verpand aan de bank, dan is de bank direct begunstigde van de uitkering en valt deze wel in de nalatenschap en komt de uitkering ten goede van alle erfgenamen, dus ook van de kinderen, waardoor hun erfdeel groter wordt.
Het bedrag dat vrijkomt uit de levensverzekering komt dus niet toe aan degene die volgens je testament of volgens de wet je erfgenamen zijn, maar aan degenen die daar volgens de polis/verpanding recht op hebben en dat kunnen dus hele anderen zijn dan je erfgenamen, maar; eare wa’t eare takomt.
Check dus niet alleen geregeld je testament, maar ook de polis van je verzekering.