Wy hawwe ús de bûsen útskuord

Toen je elkaar leerde kennen had je veel lol samen en voelde je vlinders.....

Maar is dat nog steeds zo? Misschien bleek degene waar je "de bûsen mei útskuorde" achteraf toch niet zo leuk. Het kan ook dat het "een blijvertje" was en er valt nog steeds genoeg te lachen met elkaar. Toch is het belangrijk dat je na verloop van jaren de tussen jou en je partner gemaakte financiële afspraken checkt! Kloppen deze afspraken uit de huwelijksvoorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of het samenlevingscontract nog? Passen ze nog goed bij jullie situatie nú, privé en zakelijk? Wil je in drie minuten weten waar jullie aan toe zijn? Doe de online-test op onze website  www.mookdenotaris.nl en ontvang direct een gratis advies!

SAMENLEVINGSCONTRACT
Je bent niet getrouwd en geen geregistreerde partners. Dan regel je o.a. in dit contract hoeveel ieder financieel bijdraagt aan het huishouden. Stel dat je vroeger alleen een huis hebt gekocht. In het samenlevingscontract kun je niet regelen dat het huis van jullie samen wordt. Is jouw partner eigenaar van het huis en wil hij/zij dat blijven? Dan profiteer je niet mee van de waardestijging van het huis, als je er geld in stopt. En als je pensioen opbouwt bij je werkgever kun je regelen dat dit naar je partner gaat als je overlijdt voordat je zelf aan je pensioen toekomt. Dan heb je wel een samenlevingscontract nodig! Verder kun je in een samenlevingscontract nu al afspraken maken voor als de relatie eindigt. Bijvoorbeeld over wie wat meekrijgt, zoals de inboedel en de banktegoeden.
 
VOORWAARDEN BIJ HUWELIJK OF GEREGISTREERD PARTNERSCHAP
Hoofdregel is dat bij huwelijk of partnerschap alles van jullie samen is: "gemeenschap van goederen". Dus ook het koophuis. Zelfs als dat maar op naam van één partner staat. Als je dat anders wilt regelen kunt je bij de notaris voorwaarden laten maken. Je regelt daarin welke bezittingen en schulden je met elkaar deelt en welke privé blijven. Je kunt tegenwoordig  eenvoudig je "oude" voorwaarden laten aanpassen of tijdens het huwelijk alsnog voorwaarden laten opmaken bij de notaris.  Ook om te voorkomen dat je partner aansprakelijk wordt voor schulden uit jouw bedrijf, laat je voorwaarden vastleggen.