De belestingtsjinst sjocht jo jild mei kowe-eagen!

De belastingdienst denkt dat uw geld meer waard is dan dat het echt waard is. Hoe zit dat?

Op dit moment is voor iedereen een spaartegoed tot ruim € 20.000 vrij van belasting. Fiscale partners mogen samen ruim € 40.000 aan belastingvrij spaartegoed hebben.

Dat belastingvrije bedrag gaat voor iedereen omhoog tot € 25.000 per persoon. Daarboven betaalt u belasting over uw spaartegoed. De belastingdienst gaat er nu nog van uit dat iedereen, kleine- of grote spaarders, 4% rendement maken op hun spaargeld. Wij weten allemaal dat de spaarrente bij de bank veel lager is en nu schommelt rond de 1%. De belastingdienst bekijkt uw geld dus onterecht met koeien-ogen en ziet meer geld en rendement dan er in werkelijkheid is, zeker sinds de crisis. Daarom gaat de belastingdienst vanaf 2017 de belasting op spaartegoeden kleiner dan € 100.000 verlagen. Jan-mei-de-pet gaat dus minder belasting betalen, omdat de belastingdienst er straks van uit gaat dat er op een spaartegoed tot € 100.000 een rendement gemaakt wordt van 2,9% (variabel).

Als het spaartegoed groter is dan € 100.000, waarbij aandelen en vastgoed gaan meetellen, dan gaat de belastingdienst er van uit dat Jacques-mei-de-hoed op het meerdere een rendement maakt van 4,7% (variabel).  Voor vermogens boven 1 miljoen euro komt een vast rekenrendement van 5,5 %. Voor Jacques-mei-de-hoed geldt dus dat hij meer belasting moet gaan betalen over zijn spaargeld.

En dan is er nog meer nieuws. Weet u nog dat er tot 1 januari 2015 een tijdelijke regeling was waarbij iedereen maximaal € 100.000 belastingvrij mocht schenken aan een ander voor aankoop of verbouwing van een eigen woning? Die regeling wordt opnieuw ingevoerd in 2017 en blijft. De belastingvrije schenking tot € 100.000 euro moet door de ontvanger worden besteed aan de eigen woning. Iedereen mag hiervan gebruik maken, want het hoeft niet te gaan om ouders en kinderen.